Eriarvoisuus maailmassa kasvaa

Varallisuus maailmassa keskittyy yhä harvemmille. Tarvitaan konkreettisia tekoja oikeudenmukaisemman maailman puolesta, kertoo tuore yhdysvaltalainen raportti.

 

Kiina ja Intia kasvun kärjessä

Yksityishenkilöiden varallisuus kasvoi yli viisi prosenttia viime vuonna. Kokonaissumma on nyt 168 biljoonaa eli 168 000 miljardia dollaria, ilmenee yhdysvaltalaisen Boston Consulting Groupin (BCG) vuotuisesta, globaalia varallisuutta käsittelevästä raportista. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Suomessa kansalaisjärjestöjen kattojärjestö Kepa, joka on globaalien kysymyksien asiantuntija.

Yhdysvaltalaisten maailmanlaajuisessa varallisuutta käsittelevässä raportissa tarkastelussa ovat mukana käteinen, pankkitalletukset ja arvopaperit, muttei kiinteä omaisuus.

Globaalisti varallisuus lisääntyi selkeästi eniten Aasian ja Tyynenmeren alueella. BCG arvioi alueen yltävän jo ensi vuonna Pohjois-Amerikan jälkeen maailman toiseksi rikkaimmaksi alueeksi, ohi läntisen Euroopan.

Ripein miljonäärien määrän kasvu on ollut Kiinassa. Maasta löytyy jo yli kaksi miljoonaa kotitaloutta, jotka omistavat yli miljoona dollaria.  Kovaa kasvu on ollut myös Intiassa, jossa miljonäärien määrä on lisääntynyt neljänneksellä edellisvuodesta. Kiinassa ja Intiassa varallisuuden nousua on vauhdittanut kovaa vauhtia kasvava bruttokansantuote.

 

Erot kasvavat

Raportin tekijöiden varallisuuden kasvu tulee jatkumaan tulevinakin vuosina, mutta ehkä hieman hidastuen. Omaisuuden kokonaismäärän nousevan 224 biljoonaan dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Varallisuus keskittyy yhä enemmän miljonääreille. Viime vuonna he omistivat 47 prosenttia maailman varallisuudesta ja vuonna 2020 ennusteen mukaan jo 52 prosenttia.

Varallisuuden keskittyminen yhä harvemmille ei ole uusia asia. Kansalaisjärjestöt ovat jo pitäneet asiasta jo pitkään ääntä. Uutta oli se, että kansainvälinen valuutturahasto IMF totesi julkaisussaan taannoin, että uusliberalistisessa talousjärjestelmässä on vikaa. Huolestuneiden puheiden lisäksi kaipaamaan on jääty konkreettisia esimerkiksi Euroopan unionilta tai Sipilän hallitukselta eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Vaatimukset oikeudenmukaisesta verotuksesta, veroparatiisien sulkemisesta ja kunnollisten työpaikkojen luomisesta ovat yhä ajankohtaisempia ja tärkeämpiä.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1