Eläkekaton aika

Eläkejärjestelmä on muutettava. Tarvitaan maksimi ja minimieläkkeet oikeudenmukaistamaan järjestelmää, kirjoittaa Juhani Kouhia. 

Tulin valituksi ensi viikonvaihteessa alkavaan Metallityöväen liiton liittokokoukseen ja siitä parin viikon päästä pidettävään Vasemmistoliiton puoluekokoukseen.
Molemmissa kokouksissa päätetään asioista, joita järjestöt lähtevät tavoittelemaan.

Tulen esittämään molemmissa kokouksissa, että järjestöt asettavat lähiaikojen tavoitteeksi toteuttaa ns. eläkekatto myös Suomeen.
Esitän malliksi, että eläkemuutokset toteutetaan niin, että Suomeen tehdään järjestelmä minimi- ja maksimieläkkeestä, pienin eläke olisi 1000 euroa/kk ja suurin 4000 euroa/kk.
Muilta osin nykyinen eläkejärjestelmä säilytetään entisellään ja maksimieläkkeen ylimenevä tulo verotetaan valtiolle.

Perustelen eläkejärjestelmän muutosta sillä, että Euroopan maista Suomen lisäksi vain Hollannissa, Portugalissa, Tanskassa, Irlannissa ja Virossa ei ole minkäänlaista eläkekattoa.
Suomessa eläkkeet ovat hyvin pieniä. Keskivertoeläkeläinen saa eläkettä noin 1500 euroa kuukaudessa, yli 100 000 suomalaista elää takuueläkkeen n. 760 euron varassa.
Sadan suurimman eläkkeensaajan keskieläke oli noin 22 000 euroa kuukaudessa vuonna 2013. Eli yli kaksikymmenkertainen eläke keskivertoeläkeläiseen nähden ja tämä maksetaan yhteisestä pussista.
Jos esimerkiksi 4000 euron maksimieläke tulisi voimaan, se koskisi kaikista eläkeläisistä noin viittä prosenttia.

Olisi oikeudenmukaista, että kun eläkkeen aika ihmiselle koittaa, arvostettaisiin tehtyä työtä tasaisemmin. Sitä paitsi useimmille heistä, jotka saavat hyvin suuria eläkkeitä on myös kertynyt runsaasti omaisuutta ja on usein edelleen muita tuloja.

Juhani Kouhia
Hyvinkää

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1