Kautto: Veitsiluodon työntekijöitä tuettava yhdessä

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto peräänkuuluttaa valtion ja Stora Enson yhteisiä tukitoimia Veitsiluodon työntekijöiden turvaksi.

Stora Enso ilmoitti tänään sulkevansa Veitsiluodon tehtaansa Kemissä. Tämän seurauksena yli 600 ihmistä menettäisi suoraan työpaikkansa, ja välillisesti päätös vaikuttaisi vielä useampaan alueen työntekijään.

– Uutinen on järkyttävä kemiläisille ja koko Suomelle. Itsekin entisenä paperityöntekijänä ja Paperiliiton työehtosihteerinä voin vain kuvitella Veitsiluodon työntekijöiden tämän hetkisen ahdingon. Tarvitsemme nyt nopeasti päätöksiä heidän tuekseen, Kautto linjaa.

Kauton mukaan Stora Enson on nyt kannettava yhteiskuntavastuunsa ja tarjottava työntekijöille mahdollisuuksia uudelleenkoulutukseen ja tukea muutokseen.

– Valtion ja Stora Enson yhteisillä tukitoimilla voidaan lieventää tehtaan sulkupäätöksen inhimillisiä vaikutuksia ja varmistaa, etteivät tehtaan työntekijät putoa tyhjän päälle. Mahdollisuus hankkia uutta osaamista on rakennemuutoksen keskellä keskeistä. Näin tehtaan sulkemisen työllisyysvaikutuksia voidaan minimoida. Se on vähintä, mitä voimme tässä tilanteessa tehdä.

Kautto odottaa Suomen hallitukselta panostuksia Kemin seudulle, jotta alueen elinvoimaisuus säilyy. Suomen valtio on osaomistaja Stora Ensossa. Hallituksella on kehysriihen yhteydessä mahdollisuus jatkaa Suomen elvytystä ja kohdentaa tukitoimia Kemin alueelle.

Metsä Group on päättänyt jo aiemmin rakentaa alueelle uuden sellutehtaan. Tämän investoinnin merkitys korostuu nyt Stora Enson ilmoituksen jälkeen. Uusi tehdas vaatii Kemin kaupungilta suuria infrapanostuksia, joissa valtio tulee olla tukena.

– Panostuksia tulee myös kohdentaa tutkimus- ja kehitystoimintaan, jotta voisimme Suomessa siirtyä korkean jalostusasteen metsäteollisuuteen ja sitä kautta työllistää jatkossakin suomalaisia alalle, Kautto päättää.

Kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/Stora_Enson_Veitsiluodon_tehtaat#/media/Tiedosto:StoraEnso_Kemi_Veitsiluoto_20090608.JPG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1