Kun kunta aloitti verosuunnittelun

Verosuunnittelu on yleensä yhdistetty kansainvälisiin yhtiöihin, ja verosuunnittelun yhdeksi kärsijäksi on nähty kuntatalous pienenevine verotuloineen. Mäntsälästä kuuluu kummia. Siellä verosuunnittellaan kunnan yhtiön sisällä tavoitteena minimoida verotus.

 

Keskeisenä tavoitteena verojen  minimointi

Mäntsälässä ideoitiin pitkään kunnallista yhtiötä. Villeimmissä suunnitelmissa kaikki kunnalliset palvelut olisi koottu sen alle. Näin ei kuitenkaan käynyt ja Nivos -yhtiöön sijoitettiin kunnallinen energiayhtiö ja vesiyhtiö.

Perustettu yhtiö on herättänyt laajaa keskustelua. On kysytty miten yritysten omistajat, kuntalaiset, saavat tietoa sen toiminnasta kun se toimii osakeyhtiönä. Toteutuuko demokratia?

Mäntsälän uutisten mukaan yksi Nivoksen keskeisistä tavoitteista on verosuunnittelu. Pyrkimyksenä on, että kunnallinen yhtiö maksaa niin vähän veroja kuin mahdollista. Osa valtuutetuista, erityisesti vasemmisto, sosialidemokraatit ja vihreät, ovat kritisoineet kunnallista toimintaa, jonka tavoitteena on välttää veroja.

 

Tulojen kierrätys veroparatiisitalouden tapaan

Mäntsäläläinen Vasemmistoliiton valtuutettu Erkki Laukkanen on kummastellut verosuunnittelun sopivuutta. Nivoksen tilinpäätöstä ei maallikko helposti lue. Se pitää sisällään paljon siirtoja yhtiöltä toiselle.

– Käytäntö, jossa tulos otetaan pois ja kierrätetään verosuunnittelun nimissä toiselle yhtiölle, ei ole palkitsevaaa Nivoksen tytäryhtiöiden henkilökunnan kannalta, Laukkanen kommentoi Mäntsälän uutisille.

Laukkasen mukaan Mäntsälä on tiettävästi ensimmäinen kunta joka on täysin julkilausutustí asettanut tavoitteekseen yhteisöveron minimoin nin perinteisin aggressiivisen verosuunnittelun keinoin.

– On huolestuttavaa, että käyttöön on otettu veroparatiisitaloudesta tuttu holding -malli, jossa keskeisenä tavoitteena on välttää veroja. Olen odottanut reaktioita sekä valtion että muiden kuntien puolelta. Mutta niitä en ole huomannut. En usko, että vaikeneminen on kenenkään etu, kommentoi Laukkanen verkkolehdellemme.

Laukkasen mielestä olisi paljon reilumpaa sanoa, että samat keinot tulee ottaa käyttöön muissakin kunnissa. Tai sitten olisi sanottava, että menettely on kestämätön ja siksi se olisi lainsäädännöllä korjattava.

– Itse olen jälkimmäisellä kannalla. Onhan se varsin erikoista, että valtionavusta riippuvainen kuntatalous verovälttelee omassa veroltuksessaan. Ja panee siten muut verovelvolliset maksamaan myös ne verot, jotka tällä tavalla jäävät keräämättä, ihmettelee Laukkanen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1