Lasten liikuntaa edistettävä harrastusmaksuja alentamalla

Kansanedustaja, ex-urheiluministeri Paavo Arhinmäen mukaan yhä useammat nuoret syrjäytetään liikuntatoiminnasta kohoavilla harrastemaksuilla. Arhinmäen mielestä tarvitaan aktiivisia toimia harrastamiskustannusten alentamiseksi.

Arhinmäki piti eduskunnassa tiistaina vasemmistoliiton ryhmäpuheen keskustelussa valtioneuvoston selonteosta liikuntapolitiikasta.

Harrastuskustannukset ovat nousseet viimeisen 10-15 vuoden aikana rajusti. Vakuutukset, lisenssit, seuramaksut ja kilpailutoimintaan liittyvä matkustaminen nostavat kuluja.

– Meillä ei ole kansantaloudellisesti tai sosiaalisesti varaa siihen, että lapsia syrjäytetään liikuntaharrastuksesta. Siksi tarvitaan entistä vahvempia toimia harrastuskustannusten alentamiseksi, Arhinmäki sanoi.

Valtioneuvoston selonteossa ehdotetaan seuratuen kasvattamista. Arhinmäki pitää tätä oikeana tienä.

– Tätä Vasemmistoliitto on esittänyt vaihtoehtobudjeteissaan joka vuosi. Toimiessani urheiluministerinä seuratuki yli kaksinkertaistettiin. Nykyinen hallitus on sen sijaan leikannut seuratukea, Arhinmäki muistuttaa.

Arhinmäen mukaan myös kuntien ja kaupunkien tulisi tehdä osansa ja alentaa seuroilta perittäviä kenttä- ja salimaksuja sekä kasvattaa kuntien tukea seuroille.

– Mallia voi ottaa esim. Oulusta tai Turusta, joissa kenttä- ja salimaksuja ei peritä lasten ja nuorten harrastustoiminnasta.

Arhinmäki nosti esiin myös Islannissa saadut erinomaiset tulokset liikunnan yhdistämisestä suoraan koulupäivän jatkoksi.

– Lapset jatkavat koulun jälkeen harrastuksiin eivätkö suuntaa vain kotiin odottamaan, että vanhemmat pääsevät töistä kotiin kuskaamaan harrastuksiin. Tähän suuntaan Suomessakin on mentävä.

Arhinmäelle liikunnassa on kyse lapsen oikeudesta ja lopulta paremman yhteiskunnan rakentamisesta.

– Kun takaamme jokaisella lapselle ja nuorelle todellisen mahdollisuuden harrastaa liikuntaa, on kysymys terveydellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentamisesta, Arhinmäki sanoi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1