Laukkanen: harmaa talous syö miljardeja vuodessa

Harmaa talous vie suomalaisilta 4,5 -5,5 miljardia euroa vuodessa. Mäntsäläläinen SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen vaatii hallitukselta torjuntaohjelmaa, Kansan uutisissa.

Hän toivoo Juha Sipilän hallituksen käynnistävän pikaisesti uuden harmaan talouden torjuntaohjelman. Aiempi päättyi vuoden 2015 lopulla, eikä uudesta ole vielä ilmoitettu.

”Ei kukaan mene torille hillumaan, että minä olen kavaltanut valtiolta esimerkiksi 10 000 euroa. Jonkun on otettava rosvot kiinni,” Laukkanen vaatii Kansan Uutisissa.

Ilman uutta torjuntaohjelmaa Sipilän hallitus ei voi lunastaa lupaustaan harmaan talouden aktiivisesta torjumisesta.

Laukkasen mielestä, että miljardien kokoiset verovuodot ovat sietämättömiä mille tahansa hallitukselle.

”Jos mukaan lasketaan aggressiivisesta verosuunnittelusta koituvat tappiot, verottajan menetykset ovat huomattavasti suuremmat,” arvioi Laukkanen.
Laukkasen mukaan harmaa talous on laillisesti hankittua tuloa, joka muuttuu verolakien vastaiseksi vasta siinä vaiheessa ja siltä osin, kun se jää ilmoittamatta verottajalle.

– Tiedetään, että kaikissa tulomuodoissa osa tuloista jää ilmoittamatta. Kaikessa verotuksessa on vuotoa: arvonlisäverotuksessa, ansiotuloverotuksessa, pääomatuloverotuksessa ja tullimaksuissa.

Suomessa keskustelu lähti aikoinaan liikkeelle työvaltaisesta harmaasta taloudesta. Nyt pitäisi Laukkasen mielestä päästä kiinni myös muuhun harmaaseen talouteen.

Nykyisin nopeimmin kasvavat ne harmaan talouden muodot, jotka hyötyvät kansainvälisyydestä. Ne tarkoittavat pääomatuloja ja kansainvälisiä sijoitustoiminnan tuottoja.

– Siellä mahdollisuus kontrolloida tilisiirtoja on selvästi heikompi kuin kansallisesti valvottavat tulomuodot, kuten ansiotulo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1