Laukkanen: ”Malja vapun kunniaksi Panama-vuodolle”

Yritysten todellisia omistajia ja edunsaajia koskevien tietojen tulisi hyvin toimivassa demokratiassa olla yleisöjulkisia kansalaisille ja medialle, muistuttaa SAK:n mäntsäläläinen ekonomisti Erkki Laukkanen.

– Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan veronkierron ja muun siihen rinnastettavan verovälttelyn hintalappu on 4 – 8 miljardia joka ikinen vuosi. Mutta siitä huolimatta veronkierron torjunta ei ole vielä tähän päivään mennessä saanut poliittisessa keskustelussa sitä asemaa, jota verovajeen koko itsessään olisi edellyttänyt, toteaa SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen. Hän puhui Kirkkonummella vappuna.

Hän ihmetteli, että on ”koko joukko erilaisia vaikuttajatahoja, jotka ovat antaneet ymmärtää, että veronkierron kokoa on tarkoituksellisesti liioiteltu”. Myös aggressiiviseen verosuunnitteluun liittyvää keskustelua vältetään ja pidetään jopa täysin laillisena toimintana.

Panama-paperit paljastivat Suomesta banaanivaltion piirteitä

– Tänä vappuna minä nostan maljani Panama-vuodon nostattamille kysymyksille poliittisesta korruptiosta, valta-aseman väärinkäytöstä veroketkujen eduksi, toteaa Laukkanen.

– Panama-papereista on paljastunut koko joukko suomalaisia talousvaikuttajia. Olemme joutuneet tunnustamaan todeksi jotakin sellaista, jota me aiemmin olimme pitäneet mahdollisena vain läpikorruptoituneissa banaanivaltioissa.

Hänestä Suomi onkin joutunut kyseenalaiseen kastiin.

– Jos joskus arvelin, että Suomea voisi pitää jopa avoimen ja läpinäkyvän vallankäytön mallimaana, niin tunnustan, että myös Suomessa valta-aseman väärinkäyttö omaksi tai jonkun porukan eduksi on laajamittaista ja hyvin organisoitua toimintaa.

Hän muistuttaa, että yritysten todellisia omistajia ja edunsaajia koskevien tietojen tulisi hyvin toimivassa demokratiassa olla yleisöjulkisia kansalaisille ja medialle.

– Tälle kannalle ovat viime vuosina päätyneet myös monet vahvat taustavaikuttajat, kuten kehittyneiden talousmaiden yhteisjärjestö OECD ja kahtakymmentä vaurainta kansantaloutta edustava G20-ryhmittymä, Laukkanen muistuttaa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1