Leikkauspolitiikan vastustaminen tarvitsee joukkovoimaa

Valtiovarainministeriö esitti viime viikolla ehdotuksensa vuoden 2016 talousarvioksi. Se on ensimmäinen neljästä budjettiesityksestä ja kiristää valtiontaloutta ensi vuonna n. 900 miljoonalla eurolla. Koko hallituskauden ajalle kiristystoimia kaavaillaan 4-5,5 miljardin edestä.

Nyt kun eilen yhteiskuntasopimus kariutui, on pallo täysin hallituksella. Hyvä uutinen on se, että Sipilä harkitsee vielä 1,5 miljardin lisäkiristyksistä luopumista, vaikka sillä kiristettiinkin palkansaajia suostumaan ns. Sisilialaiseen sopimukseen.

Hallituksen onkin nyt syytä unohtaa palkanalennukset, joka olisikin aiheuttanut lyhyellä aikavälillä vain työttömyyttä ja ollut suora tulonsiirto palkansaajilta pääomapiireille. Niille, jotka kuuluvat yhteiskunnan eliittiin. Yhteiskuntasopimuksen ongelma alunpitäen olikin sen epäsymmetrisyys. Siinä kaikki eivät olisi, presidentinkin toiveiden vastaisesti, luopuneet omista eduistaan. Kyseessä olisi ollut kilpajuoksu pohjalle, joka pystyttiin onneksi ammattiyhdistyksen toimesta pysäyttämään ennen lähtölaukausta.

Seuraava asia, mikä hallituksen täytyy muuttaa on talouspolitiikan suunta. Suurin yksittäinen poliittinen päätös, joka on vaikuttanut vientimarkkinamme tuhoutumiseen on leikkauspolitiikan toteuttaminen niin Suomen hallituksen kuin Euroopan unionin toimesta. Suomen vientiteollisuus perustuu investointihyödykkeiden tuottamiseen ja näin se on hyvin riippuvainen globaalista kehityksestä. Huolestuttava kehitys Suomen kannalta on juuri investointiasteen lasku joka puolella maailmaa Kiinasta Pohjois-Amerikkaan ja aina tänne Euroopan perukoille asti.

Vasemmisto jäikin yksin kevään vaaleissa ehdottaessaan investointihakuista elvytyspakettia, jonka tarkoituksena oli parantaa kotimaisen kysynnän tasoa, joka houkuttelisi näin myös yksityisiin investointeihin. Yksinkertaisesti siis pistämällä raha kiertämään. Mikään ei estä kuitenkaan hallitusta omaksumasta oppositiosta hyviä ideoita. Tässä voidaan jatkaa viime vaalikaudellakin toteutettua opposition ja hallituksen välistä yhteistyötä.

Monelle kansalaiselle tuli yllätyksenä hallitusohjelmassa kaavaillut leikkaukset, jotka kohdistuisivat pitkällä aikavälillä kasvua luoviin koulutukseen ja tutkimus- sekä tuotekehitykseen. Suurin syy julkisen talouden velkaantumiseen on työttömyyden kasvu. Kuitenkin hallitus leikkaisi työllisyysmäärärahoistakin. Pahimmin leikkaukset iskisivät pienituloisiin lapsiperheisiin, eläkeläisiin, työttömiin ja opiskelijoihin.

Heti hallitusohjelman tullessa julkisuuteen se sai kymmenet tuhannet ihmiset kaduille osoittamaan mieltä leikkauksia vastaan. Lauantaina 22.8. tähän on taas mahdollisuus Joukkovoima hallituspolitiikkaa vastaan-suurmielenosoituksen muodossa. Mielenosoituksen teeseinä ovat:

  1. Leikkauspolitiikkaa vastaan Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa
  2. Riittävä toimeentulo kaikille
  3. Ihmis- ja perusoikeudet kaikille

Mielenosoitukseen kutsutaan mukaan kaikki, jotka vastustavat nykyisen hallituksen leikkauspolitiikkaa. Tapahtumaan on järjestettu bussikuljetus, joka lähtee Järvenpään linja-autoasemalta klo 13. Paikan bussista voi varata etukäteen paikallisen facebook-sivujen kautta: https://www.facebook.com/groups/855037457910829/ Järjestäytyminen alkaa klo 14 Kaisaniemen puistossa ja klo 15 kulkue lähtee liikkeelle kohti Hakaniemen toria. Klo 17 mielenosoitus huipentuu Joukkovoima-juhlaan Hakaniemen torilla.

Kansantaiteilija Palefacen sanoin: “Jokasell’ on oikeus haluta muutosta. Lupa osottaa mieltä”.

Ari Alapartanen,

Järvenpään Vasemmiston puheenjohtaja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1