Mäntsälä aloitti tasekätkennän

Mäntsälän valtuusto äänesti 27.3. Ehnroosin koulun rahoituksesta. Ylivoimaisella enemmistöllä valtuusto päätti, että rahoitusmuodoksi tulee kiinteistöleasging, ei normaali taselaina.

Mitä tämä tarkoittaa?

Tämä tarkoittaa sitä, että lainanottajana on muodollisesti leasing-yhtiö, tässä tapauksessa Kuntarahoitus Oy. Se nostaa lainan, ja merkitsee sen saatavaksi omaan taseeseensa. Näin menetellen koulun rahoitus ei näy velkana Mäntsälän kunnan taseessa.

Tosiasiallisesti kaikki vastuu lainanhoidosta jää kuitenkin Mäntsälän kunnalle. Tosiasiallisesti kiinteistöleasing tulee Mäntsälän kunnalle myös kalliimmaksi kuin normaali taselaina. Leasing-yhtiölle laina taas on täysin riskitön liiketoimi.

Miksi näin sitten tehtiin?

Perusteluita oli kaksi. Ensimmäisen mukaan kuntakonsernin suhteellinen velka – taseen vieras pääoma suhteessa käyttötuloihin – on jo nyt punaisella, eikä lisävelkaa siksi voida ottaa. Kiinteistöleasing ei velkaantumista vähennä, pikemminkin päinvastoin.

Tästä päästäänkin toiseen perusteluun. Sen mukaan kuntaan muutto voi tyrehtyä, jos potentiaaliset muuttajat saavat tietää velkavastuidemme todellisen määrän. Siksi on parempi siirtää velka taseesta tuloslaskelmaan ja kirjata velanlyhennykset leasing-maksuiksi.

Mitä tästä kaikesta pitäisi sanoa?

Mieleeni tulee ensimmäisenä Kreikan konservatiivihallitus vuonna 2001. Todellisen velkansa salatakseen se osti Goldman Sachs -nimiseltä amerikkalaiselta investointipankilta järjestelyn, jolla velat siirrettiin pois taseesta ja potentiaalisten sijoittajien tietoisuudesta.

Sen järjestelyn seurauksena Kreikka pystyi velkaantumaan ilman että kukaan velkaantumista huomasi. Edes ministerit eivät tienneet, missä oikeasti mentiin. Kunnes korko sitten teki temput, ja loppu onkin taloushistoriaa, jolle loppua ei ole näkyvissä.

Pahoin pelkään, että näin käy vielä Mäntsälässäkin. Onhan monia muitakin kunnassa suunnitteilla olevia hankkeita esitetty rahoittaviksi tavoilla, jotka eivät näy lainoina kunnan taseessa. Näin menetellen kuntatalouteen rakennetaan kupla, jonka olemassaolosta ei juuri kukaan tiedä – ennen kuin se puhkeaa.

Minua tällainen taloudenpito hirvittää.

 

Erkki Laukkanen
Kunnanvaltuutettu, Vas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1