Markkinavuoropuhelua Mäntsälän tapaan

Mäntsälän kuntatekniikan ja kiinteistönhoidon ulkoistamista koskeva poliisitutkinta on ollut kiitettävästi esillä Mäntsälän Uutisissa. Poliisin lähes 400-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan syytekynnys ei ylity. Mutta jos ulkoistamishanke olisi viety loppuun asti, syytekynnys olisi mahdollisesti ylittynyt.
Mutta paljon on vielä käsittelemättä.
Keskustelu siitä, mikä osuus tässä sopassa on ns. maan tavalla, ei ole päässyt vauhtiin. Ja mikä erikoisinta, Mäntsälän kuntapoliitikot ovat seuranneet keskustelua vierestä, aivan kuin se ei heitä koskisikaan. Sen sijaan, että kissa nostettaisiin pöydälle, asiasta jupistaan pienissä piireissä ja luottamuksellisesti.
Kunnan nettisivuille ilmestynyt puolustuskirjoituskin poistettiin vain pari tuntia ilmestymisensä jälkeen. Kirjoituksessa kiellettiin kaikki väärinkäytökset ja väitettiin, että ulkoistamishanke oli ihan tavallista markkinavuoropuhelua.
Mutta ei markkinavuoropuheellakaan ihan kaikkea voida selittää.
Itse korruptiotutkimusta harrastaneena tiedän, että julkisiin hankintoihin liittyvästä korruptioriskistä on kirjoitettu Mäntsälän Uutisia kriittisemmin mm. oikeusministeriön julkaisemassa Haaste-lehdessä 1/2016. Siinä lehti vetää yhteen alan tutkimuksen keskeiset tulokset.
Suurimmaksi huoleksi lehti nimeää käytännöt, joilla pyritään edistämään tietyn toimittajan valintaa. Ja juuri näin Mäntsälän ulkoistamishankkeessakin kävi: yksi, monia tarjouskilpailuja voittanut yritys, päästettiin kaksoisrooliin, valmistelamaan itseään koskevaa tarjouspyyntöä.
Näin ei saisi koskaan tapahtua.
Kaikki tämä oli tiedossa ja syksyllä 2014. Mutta siitä huolimatta valmistelua jatkettiin. Se, että hanke lopulta kaatui, ei johtunut kuntapoliitikoista, vaan Mäntsälän yrittäjistä. Eikä heidänkään motiivina ollut yhden suuryrityksen kaksoisrooli, vaan pelko omien töiden olennaisesta vähenemisestä.
Niinpä kysymys kaksoisrooleista on vielä kokonaan käsittelemättä. Ja niin on monessa muussakin kunnassa. Ja siihen asti kysymys oikeasta ja väärästä on kuin veteen piirretty viiva.

Erkki Laukkanen
Kunnanvaltuutettu, Vas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1