Mikä ihmeen elinvoimalautakunta?

Kunnanhallitus päätti 16.3. esittää 22.3. kokoontuvalle valtuustolle, että teknisen lautakunnan nimi vaihdetaan elinvoimalautakunnaksi.

Päätös on ongelmallinen, sillä elinvoima itsessään on epäselvä määre ja sen monitulkintaisella käytöllä voi olla myös piilopoliittisia merkityksiä.

Otetaan pari esimerkkiä maan suurimmista lehdistä.

Otsikoiden mukaan ”Sivistykseen panostava kunta on elinvoimainen”, ”Elinvoimainen kunta kilpailuttaa palvelut” ja ”Sote-siirto maakunnille voi vähentää kuntien elinvoimaa”. Toisin sanoen, elinvoimainen kunta satsaa sivistykseen, kilpailuttaa palvelut, eikä siirrä sotea maakuntiin.

Osa näistä piilotetuista väittämistä voi toki pitää paikkansa. Mutta mitään varmuutta siitä ei ole. Elinvoimalla kun voi perustella melkein mitä tahansa asiantilaa ilman, että kukaan varsinaisesti tajuaa, mitä elinvoimalla siinä yhteydessä tarkoitetaan.  

Ongelma näkyy myös organisaatio- ja virkanimikkeissä.

Esimerkkeinä tästä ovat elinvoima- ja konsernipalvelujen palvelualue (Kuopion organisaation osa-alue) ja elinvoimajohtaja (virkanimike ainakin Tampereella ja Joensuussa). Mutta mitä tekee elinvoimajohtaja, millaisia palveluja tarjoavat elinvoimapalvelut ja mitä tarkoittaa elinvoiman kehittäminen?

Elinvoima-sana ei siis kerro, millä keinoin elinvoimaisuuteen pyritään. Niinpä elinvoimajohtaja-nimikkeen perusteella ei voi päätellä, kuuluuko johtajan toimenkuvaan esimerkiksi perusopetus, maahanmuutto, elinkeinopolitiikka vai kaavoitus – tai kaikki tämä ja vielä paljon muutakin.

Sama ongelma löytyy myös Mäntsälän kunnan strategiasta. Sen mukaan ”Tulevaisuuden Mäntsälä on urbaani ja elinvoimainen digikylä, jossa on tilaa unelmoida, toteuttaa itseään ja toimia yhdessä”. Siitä lukija saa sitten ihan itse päätellä, mitä tavoitteella tarkoitetaan ja miten se saavutetaan.

Kyllä tällaiset asiat pitää ilmaista selkokielellä.

Kirkkonummen kunta pyysi pari vuotta sitten Kotimaisten kielten keskukselta lausuntoa toimialalle suunnitellusta nimestä, kuntatekniikka- ja elinvoimapalvelujen toimiala. Ja kriittisen lausunnon saatuaan kunnanvaltuusto päätti poistaa elinvoima-sanan toimialojen ja jaostojen nimistä.

Sitä samaa suosittelen myös Mäntsälän valtuustolle. Monitulkintaisen ja vaikeasti ymmärrettävän sanan runsaskaan viljely ei paranna kunnan elinvoimaisuutta sen enempää kuin mikään muukaan mantra.

Sen sijaan kunnan toiminnan kannalta tärkeää on, että asukkaat luottavat hallintoon ja tietävät, mitä se käytännössä tekee. Luottamuksen rakentamisessa auttavat ymmärrettävät ja yksiselitteiset sanat.

Emilia Kankaanpää
Kuntavaaliehdokas, Vas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1