Palautetaan epäonnistuneet valtionyhtiöt liikelaitoksiksi

Valtionyhtiöiden toimintamallia on muutettava.

Puretaan epäonnistuneet valtionyhtiöt, palautetaan ne valtion liikelaitoksiksi ja laajennetaan olemassa olevien toimintamahdollisuuksia. Lisäksi Suomen valtion maaperä on otettava valtion hallintaan.

Valtionyhtiöistä monet tarpovat tällä hetkellä todella syvällä. Niiden toiminta on ollut ajoittain heikkoa ja jopa surkeaa. Niiden omistajaohjaus ei toimi, puhumattakaan henkilöstöpolitiikasta. Monet hyvin palvelleet liikelaitokset on ensin yhtiöitetty ja sitten valmisteltu kuntoon, jossa ne yksityistetään ja/tai myydään pois. Erityisesti tunnutaan tekevän laitosten kanssa, jotka tarjoavat arvokasta perusinfraa valtiolle.

Paluu juurille
Vasemmistolla on ollut kriittinen kanta kanta omistajaohjauspolitiikkaan, mutta riittääkö se enää tätä päivänä, kun omistajaohjausta viedään silti jatkuvasti surkeampaan suuntaan? Mielestäni Vasemmiston tulisikin vaatia valtionlaitosten paluuta juurille ja palauttaa kaikista heikoimmin pärjänneet takaisin liikelaitos muotoon. Näin pitäisi tehdä erityisesti niille, joiden merkitys yhteiskunnan peruspalveluna on merkittävä.

Tälläisten peruspalveluiden pitäisi olla enemmän virastomaisia, jotka palvelevat kansalaisia ilman että ne lypsetään kuiviin ja teurastetaan silloin, kun niitä ei voi enää lypsää.

Emme voi vaatia tavoiteohjelman alkuperäisen esityksen mukaan ”valtionyhtiöitä laajentamaan toimintamahdollisuuksiaan” tällöin hyväksymme esimerkiksi Postin toiminnan käyttää henkilöstään ruohonleikkaajina. Meidän politiikan täytyy olla sellaista, joka arvostaa ihmisen hankittua ammattikokemusta ammatissa, johon hänet on palkattu alkuperäisen liikelaitoksen toimintaidean mukaan”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1