Mihin unohtui kuntakonsernin velkaantuminen?

Syksyn lehdet ovat varoitelleet kuntatalouden velkaantumisesta. Eivätkä varmasti yhtään liian aikaisin. Mutta minne pohdinnoista on unohtunut konsernitalous?

Uuden, vuoden 2017 kesäkuussa voimaan astuvan kuntalain mukaan valtuutetuilla on vastuu myös konsernitalouden ohjaamisesta. Myös sen pitäisi olla hyppysissä, jotta toiminta kussakin kunnassa voisi edetä valitun strategian asettamassa suunnassa.

Tämä koskee myös kotikuntaani Mäntsälää.

Se, että Mäntsälän kuntatalous on velkaantunut, on totta. Mutta totta on myös se, että velka syntyy pääosin koulurakennushankkeista. Rakennushankkeiden laajuudesta ja siitä, mitkä tekijät niihin lopulta johtivat, voidaan toki kiistellä, ja niin on myös tehty.

Esimerkiksi Riihenmäen ja Hyökännummen koulujen rakentamistavasta, laajuudesta ja rahoitustavasta päätettiin lopulta yhden porvariäänen enemmistöllä. Näistä kahdesta elinkaarihankkeesta tuli Mäntsälän kunnalle lähes 70 miljoonan rahoitusvastuut.

Mutta myös Mäntsälän konsernitalous on velkaantunut.

Ja on tärkeää huomata, että velkaantuminen kuntakonsernissa etenee samaa tahtia kuntatalouden kanssa.

Ensi vuonna kuntatalouden osuus nousee noin puoleen kaikista veloista, mutta pysyy sen jälkeen samalla tasossa vuosikymmenen loppuun asti.

Mistä kuntakonsernin velkaantuminen johtuu?

Siitä kunnanvaltuutetuilla on todella huonot tiedot. Eikä tiedossani ole mitään sellaista, joka tietoisuuden seuraavan puolen vuoden aikana nostaisi uudelle, uuden kuntalain edellyttämälle tasolle. Taloussuunnitelmissa kunnan tytäryhtiöt esitellään ikään kuin niiden toiminta ei valtuutetuille kuuluisi.

En tiedä, miten tämä ongelmaa aiotaan ratkaista. Mutta sen toki tiedän, että kuntakonsernin toiminta on tehtävä samalla tavalla julkiseksi kuin kuntatalouskin on. Muuten uuden kuntalain tavoite ei voi toteutua.

Eikö tästäkin ongelmasta pitäisi keskustella? Eikö tästä olisi pitänyt keskustella jo vuosia sitten?

Erkki Laukkanen

Kunnanvaltuutettu, Vas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1