Valtuustoaloite anonyymista työnhausta

Kaupunginvaltuutettu Henri Turkia jätti valtuustoaloitteen työnhauan tasa-arvoistamisesta Hyvinkään valtuustossa maananataina 27.2. Hän esitti, että kaupunki siirtyy anonyymiin työnhakuun.

– Työnhakuprosesseissa on tärkeää taata kaikkien pätevien hakijoiden tasavertaiset mahdollisuudet tulla valituksi työhön. Esimerkiksi hakijan iän, sukupuolen ja nimen herättämillä ennakkoluuloilla ei pitäisi olla merkitystä kun rekrytointia tehdään. Toisinaan tulee kuitenkin esiin tapauksia, joissa on syyllistytty syrjintään rekryprosesseissa, näki Turkia.

Turkia haluaa ottaa työnhakuun mallin, jota on testattu onnistuneesti Ruotsissa ja Helsingissä.

Keskitytään tietoihin joilla on oikeasti merkitystä

Hänen mielestään yksi malli estää syrjintää on siirtyä anonyymiin rekrytointiin, eli nimettömään työnhakuun.

– Tällöin työhakuprosessissa peitetään hakemuksista tiedot, joilla ei pitäisi olla väliä rekrytointiprosessissa. Näitä tietoja ovat esimerkiksi ikä, sukupuoli, etninen tausta ja nimi. Työnhakijat kutsutaan haastatteluihin pelkästään niiden tietojen perusteella, joilla on oikeasti merkitystä työn kannalta, sanoi Turkia.

 

Kokeiltu Ruotsissa ja monessa suomalaisessa kaupungissa

Samaa mieltä on ollut vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää Ilta-Sanomissa jo vuonna 2008. Hän huomauttaa, että Suomessa voitaisiin ainakin kokeilla Ruotsin mallin mukaista anonyymia työnhakua, jolloin hakemuspapereista ei ilmene hakijan ikä, sukupuoli tai etninen tausta.
Turkia kertoo, että anonyymia työnhakua on kokeiltu tämän jälkeen useissa Suomen kaupungeissa ja otettu käyttöönkin. Esimerkiksi Helsingissä palaute on ollut myönteistä, kun anonyymia työnhakua on kokeiltu joihinkin virkoihin.

Turkia ja muut aloitteen allekirjoittaneet esittivät, että Hyvinkään kaupunki siirtyy rekrytoinneissaan kokeilemaan anonyymia työnhakua.

Palautteen perusteella jatketaan selvittelyä siitä, voisiko mallin siirtää käyttöön koko Hyvinkään kaupungin rekrytoinneissa pysyvästi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1