Ylös lamasta tasa-arvolla ja yhdenvertaisuudella

Minna Canthin syntymäpäivänä juhlitaan tasa-arvon päivää. Tasa-arvo on keskeinen osa suomalaisuutta. Vasemmistoliitto ei hyväksy sitä, että hallitus tuhoaa leikkauksin ja työelämän heikennyksin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Viimeisin esimerkki hallituksen epätasa-arvoisista leikkausyrityksistä kohdistuu ikääntyneiden vammaisten palveluiden heikentämiseen. Pienituloiset, naiset, opiskelijat, lapset, nuoret, eläkeläiset ja vähemmistöt eivät voi maksaa laman laskua.
Suomessa tasa-arvossa ja yhdenvertaisuudessa on edelleen puutteita. Naisia syrjitään työelämässä sukupuolen ja suuremman perhevastuun vuoksi. Rakenteet ja luutuneet asenteet estävät miehiä käyttämästä kaikkia mahdollisuuksia omien lastensa hoitamiseen.
Monien vähemmistöjen asema vaatii korjaamista. Vasemmistoliitto paheksuu sitä, ettei hallitus ole edistänyt edes sellaisia yhdenvertaisuuden parannuksia, jotka eivät maksa mitään. Hallitus ei ole esimerkiksi ryhtynyt toimeen vanhentuneen translain uusimiseksi kunnioittamaan transsukupuolisten ihmisoikeuksia.

Hallituksen ajama kilpailukykysopimus iskee erityisesti naisvaltaisten alojen palkkoihin ja työehtoihin. Erityisesti pienituloiset, osa-aikaiset palvelualojen työntekijät joutuisivat maksamaan palkanalennuksin tulonsiirrot suuryrityksille. Myös niin sanottu Suomen malli, jossa vientivetoiset alat määräisivät palkankorotusten katon, uhkaa sementoida nykyisen palkkaepätasa-arvon ja jopa suurentaa naisten ja miesten välistä palkkaeroa.
Työelämää pitää uudistaa tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja työhyvinvoinnin parantamisen näkökulmista. Nämä ovat myös tärkeimmät keinot todelliseen tuottavuusloikkaan.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kannanotto 19.3.2016

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


*

UA-77399213-1